Inloggen NLFR

Volledige ontzorging via KNX-systeem in industrieel pand van All Connects

Lg lvarchitecten allconnects kontich 6 750x502
In het industriële pand van All Connects in Kontich zorgt de techniek voor een volledige ontzorging van de gebruikers. Het gebouw, met 1.900 m² werkruimte en opslagplaats maar ook 1.000 m² showroom en kantoren en een conciërgeappartement op de tweede verdieping wordt volledig geregeld en aangestuurd via een KNX-installatie. Elektriciteit Vochten trad hier op als installateur en systeem integrator en creëerde een omgeving waarin de medewerkers van All Connects optimaal kunnen presteren.

De verlichting in de kantoren en het appartement wordt aangestuurd via het KNX-systeem waarbij dit in de kantoren quasi uitsluitend via de KNX aanwezigheidsmelders gebeurt. In de werkruimte verloopt de bediening van de verlichting via een centraal geplaatst touchscreen waarmee onder meer de Dali-gateways worden bediend. Ook alle poorten en schuifdeuren zijn binnen het KNX-systeem geïntegreerd, zodanig dat ze bediend kunnen worden door de mobiele app die binnen het bedrijf in gebruik is. In de archiefruimtes en bergingen, waar weinig mensen aanwezig zijn, schakelt de verlichting via een KNX drukknop met timerfunctie. Deze kan worden overruled door een lange drukfunctie.

Aansturing van de HVAC-installatie
De energie die de zonnepanelen opwekken wordt via energiemeters weergegeven in het KNX-systeem. Dat systeem zorgt er tevens voor dat bij een overschot aan zelf opgewekte energie de elektrische auto's aan de laadpalen worden opgeladen. Ook de complete HVAC-installatie wordt door KNX aangestuurd via onder meer koppelingen met aanwezigheidsmelders en statusmelders van het alarmsysteem. De verwarming van het pand gebeurt via een warmtepompinstallatie. Het verbruik van de warmtepompinstallatie wordt gemeten zodat de beheerder het elektrisch bijverwarmen onder controle kan houden. De koelinstallatie wordt enkel gebruikt voor de kantoren. Zodra het commando 'koelen' binnenkomt, schakelt het KNX-systeem de circulatiepomp van de werkplaats uit. De offset van de thermostaten past zich automatisch aan tussen koelen en verwarmen.

Optimale energiebesparing
Bij het verlaten van het gebouw schakelen automatisch alle verlichting en productiemachines uit, met uitzondering van een doorgangsverlichting. Deze schakelt pas na enkele minuten volledig uit, zodat de laatste medewerkers het gebouw veilig kunnen verlaten.  Op dat moment schakelt ook de HVAC-installatie naar de afwezigheidsmodus.

Visualisatie via mobiele app
Voor alle KNX-geschakelde technieken realiseerde Elektriciteit Vochten een visualisatie die met een mobiele applicatie te bedienen is. Op die applicatie kan de gebruiker tevens de IP-camera’s bekijken. Dit kan zowel ter plaatse als op afstand. Wanneer een klant of leverancier buiten de kantooruren toegang tot de parking moet krijgen, kan de eigenaar of beheerder via de mobiele app het schuifhek op afstand openen en sluiten. Bovendien wordt de LED buitenverlichting via de KNX bewegingsmelders geactiveerd zodra een klant of leverancier in het donker de parking oprijdt.

 


Projectgegevens
Het project bevat circa 80 KNX-componenten van de merken ABB, BEG Luxomat en Zennio.

Opdrachtgever: All Connects NV www.trapmann.be

Architect: LV Architecten www.lv-architecten.be

HVAC installatie: JVD Warmtepomptechnieken BVBA www.warmtepomptechnieken.be

Elektrische installatie en systeem integratie: Elektriciteit Vochten NV

www.vochten.be