Inloggen NLFR

VMA realiseert Smart Office voor AXA

2095 2996 750x563
Kantoorgebouwen creëren waar personeel volledige tijd- en plaats-onafhankelijk kan werken. Dat was de opdracht die AXA eind 2015 aan installatiebedrijf VMA gaf. Door de twee gerenoveerde kantoorgebouwen en het middelste nieuwbouwkantoor te automatiseren op basis van KNX, wist VMA het gewenste Smart Officeconcept te verwezenlijken. AXA heeft daarbij met behulp van de KNX-installaties de mogelijkheid om performant onderhoud op het gebouw te plegen.

Uitgangspunt van de beoogde verandering die opdrachtgever AXA voor ogen had, is AXA’s streven om een aantrekkelijke, toegankelijke en flexibele werkgever te zijn voor alle medewerkers. Telewerken moest voor iedereen gefaciliteerd worden, met uitzondering van die functies waar dat echt niet kan.

HVAC
Met behulp van de door KNX gerealiseerde automatisering, worden onder andere de verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) aangestuurd. Bewegingsmelders registeren de aanwezigheid van personen en zorgen ervoor dat de HVAC wordt aangestuurd wanneer een ruimte bezet is. Afhankelijk van onder meer de temperatuur en het aantal personen dat in de ruimte aanwezig is, onderneemt de HVAC-installatie de benodigde acties.

Verlichting
De verlichting in de slimme kantoorgebouwen van AXA werken ongeveer op dezelfde wijze. Op basis van informatie van de bewegingsmelder weet het systeem of er mensen in een ruimte aanwezig zijn. In combinatie met de gemeten hoeveelheid daglichtinval, bepaalt het systeem vervolgens welke verlichtingsintensiteit nodig is. Personeel heeft altijd de mogelijkheid om de waarden manueel bij te sturen met behulp van verschillende visualisatieprogramma’s. Daarnaast kan het personeel zelf lichtsferen creëren waarbij de mensen zelf de dimwaarde kunnen bepalen om zo verschillende ‘cosy’ lichtsferen te creëren.

Visualisatie
De visualisatie en aansturing van de verlichting gebeurt met Dali. Vanuit deze visualisaties is het ook mogelijk om foutmeldingen te lokaliseren en analyseren. Zo kan men zien welke toestellen er een storing hebben en wat voor foutmelding het betreft. Ook kan men van hieruit makkelijk ballasten vervangen of toewijzen aan andere groepen. Verder installeerde VMA ook de visualisaties van diverse statussen als foutmeldingen en metingen van de noodstroomgroepen en van de UPS'en. Hiervoor koos VMA voor respectievelijk Modbus RTU en Modbus IP. Ook de visualisatie van de energiemeters gebeurt met de Modbus RTU. Voor de werking van de visualisatie/GTC maakt de Smart Office-omgeving gebruik van KNX Vision.

Projectgegevens
Het project is begin mei 2017 opgeleverd en momenteel is een groot deel van de inhousing al gebeurd. Er zitten maar liefst 2260 busdeelnemers in dit KNX-project. VMA deelde de kantoorgebouwen in vijf zones op, waarbij ze 49 KNX-buslijnen toepaste. In totaal waren 16 verschillende KNX-fabrikaten nodig om alle werkruimtes te automatiseren. Momenteel staat VMA klaar om het gebouw te koppelen met de cloud om zo verdere analyse en betere en performantere nazorg van het systeem te kunnen doen.