Inloggen NLFR

Sumismart integreert slimme KNX-installaties in nieuw politiebureau Kortrijk

Politiecommissiaraat vlas
De politiezone VLAS nam vorig jaar haar intrek in haar nieuwe politiekantoor ‘De Drie Hofsteden’ in Kortrijk. SUMI Smart verzorgde de installatie en integratie van de slimme installaties in het nieuwe commissariaat met een oppervlak van 10.000 m², verdeeld over 3 bouwlagen. De slimme installaties dragen bij aan de efficiëntie van het gebouw op het energetische- en het functionele vlak.

Studiebureau ISTEMA uit Gent verzorgde de studie voor de elektrische installatie en voorzag het KNX bussysteem als ruggengraat voor het beheer van de technieken binnen het politiecomplex. De elektrische installatie gebeurde door de EEG Group uit Gullegem en de volledige KNX installatie werd vakkundig geprogrammeerd door de KNX system integrator SUMI Smart uit Kortrijk. In de configuratie van de installatie stond het energiezuinig functioneren met behoud van comfort van de gebruikers van het pand voorop.

Verlichting
Bij de aanleg van de installaties in het politiekantoor hield Sumismart rekening met de specifieke behoeften en flexibiliteitseisen van de politiediensten (permanente bezetting van het gebouw, aantal aanwezigen is afhankelijk van externe omstandigheden). Verder paste de system integrator een daglichtregeling toe op ledverlichting, ter hoogte van de ramen. De overige ledverlichting schakelt automatisch aan- en uit over een daglichtdrempelwaarde.

Aanwezigheidsdetectoren
Binnen het gebouw hangen 373 aanwezigheidsmelders die verschillende installaties aansturen. In de algemene ruimtes stuurt de aanwezigheidsmelder het licht aan en uit, terwijl in de individuele burelen de melders de verlichting enkel automatisch uitschakelen bij langere afwezigheid.

Anti-agressie drukknoppen
In de verhoorlokalen en de cellencomplexen worden de aanwezigheidsmelders ook gebruikt om de bezetting van de lokalen aan te geven. Anti-agressie drukknoppen in deze lokalen zijn op KNX aangesloten en tonen met akoestische en visuele waarschuwingen aan in welk verhoorlokaal assistentie nodig is.

Zonwering en buitenverlichting
Om overlast door de zon in bepaalde lokalen te beperken, installeerde Sumismart gemotoriseerde zonwering, die automatisch wordt aangestuurd via een KNX-weerstation. Dit weerstation stuurt samen met een klok ook de buitenverlichting aan. Om de lichtvervuiling voor de omgeving te beperken wordt de buitenverlichting gedurende de nachtelijke uren gedimd.

Klimaat
Geïntegreerde thermostaten in de KNX-drukknoppen geven de ruimtetemperatuur door aan het gebouwbeheersysteem. Op een vergelijkbare wijze worden het CO2-niveau in de ruimte, de relatieve vochtigheid en de aanwezigheid van personen aan het gebouwbeheersysteem doorgegeven. Op basis van deze gegevens regelt het gebouwbeheersysteem de ruimtetemperatuur.

Monitoring
Het energieverbruik en het comfort van het gebouw wordt continu gemonitord. Alle relevante KNX- en gebouwbeheersysteemvariabelen gaan via het ByNubian data-acquisitiesysteem naar de cloud. Via analyses kan zo gekeken worden of er ruimte is voor verbetering van de energie-efficiëntie.

Visualisatie
Via visualisatiesoftware kunnen gebouwgebruikers de status van de verschillende KNX-verbruikers inzien, worden alarmmeldingen gecentraliseerd en kunnen werkingsuren (bijvoorbeeld tijdklokken van de buitenverlichting) worden aangepast.