Inloggen NLFR

Paardenziekenhuis voldoet aan modernste technieken

Equinox foto3
db-Electrics heeft voor Paardenziekenhuis DAP Equinox alle systemen binnen de praktijk weten te integreren via KNX. Voor de klant stond de wens om een efficiënt, gebruiksvriendelijk en energiezuinig pand te realiseren voorop.

Het project is inmiddels in volle gang en de werkzaamheden voor het deel van de praktijk waar de paarden staan, zijn al voltooid. De bovenverdieping met een meetingroom en kamers voor stagiairs zitten in de afrondende fase.

Watermeting

De verlichting in de onderzoeksruimtes en de intensive care-stallen is DALI-gestuurd en dimbaar. Watermeting zorgt er daarnaast voor dat de medewerkers precies kunnen zien hoeveel elk paard drinkt na een operatie. KNX stuurt verder de verwarming, ventilatie en airconditioning volledig aan. Om aan de ziekenhuisnorm te voldoen, vindt in de operatiekamer ook de meting van de relatieve luchtvochtigheid plaats met een alarmering bij te hoge waardes.

Beveiliging via KNX

Met behulp van touchscreens in het gebouw of een applicatie op de smartphone is de visualisering van het gebouw in te zien. De energiemonitoring van het gebouw gebeurt eveneens via KNX. KNX zorgt bovendien voor veiligheid in de praktijk; op het moment dat bewegingsdetectoren ’s nachts beweging in de kantoren waarnemen, krijgen de eigenaren een alarmmelding. Daarnaast is er een directe koppeling met de brandcentrale zodat deze direct wordt verwittigd wordt als het brandalarm aanslaat.

Projectduur

In de circulatiegangen en de kantoren gebeurt alles aan de hand van aanwezigheidsdetectie. Uitvoerder db-Electrics verwacht dat het project in totaal 1,5 jaar zal duren. Er doen 40 deelnemers aan het project, dat uit twee zones bestaat. Binnen het project zijn zes fabricaten toegepast.