Inloggen NLFR

Langer zelfstandig wonen met KNX

Dynamitec
De levensverwachting in België nam de afgelopen jaren sterk toe. Waar de gemiddelde inwoner van België in 1994 gemiddeld 76,7 jaar werd, steeg de levensverwachting in België tot 80,6 jaar in 2014. Eén van de uitdagingen die deze stijging van de levensverwachting met zich meebrengt, is hoe ouderen zelfstandig kunnen blijven wonen. Zeker als de hogere leeftijd meer fysieke gebreken met zich meebrengt. Een creatieve oplossing is de verbouwing van een ouderlijk huis tot een huis met een zorg-woonkarakter met twee woonlagen (kangoeroewoning). Dynamitec gaf zo’n project een innovatieve spin; het bedrijf voerde bij de verbouwing een volledige KNX-installatie uit.

Doel van de verbouwing was om het huis af te stemmen op het gewenste en op dat moment vereiste comfort van de bewoners. Op die manier kunnen zij zo lang mogelijk zelfstandig op de begane grond-woning blijven wonen. De dochter van het oudere echtpaar neemt met haar gezin intrek in de bovenste etage om het echtpaar te ondersteunen wanneer de situatie hier om vraagt. “Centraal staat het leefcomfort van de bewoners: beide gezinnen moeten zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, en daar is de techniek volledig op afgestemd”, aldus Joeri Thiré, één van de oprichters van Dynamitic.

Alles via KNX gekoppeld
“Het is daardoor uiteraard een KNX-project geworden. Diverse technieken spelen een vooraanstaande rol, maar ook de manier waarop die technieken met elkaar zijn verbonden.” Alle mogelijke functies binnen de kangoeroewoning zijn geautomatiseerd en gekoppeld binnen de KNX-installatie: de energiemeting, waterteller, sensor voor de waterput, het energieverbruik van de kookplaat, de dampkap en de sensoren voor CO2, temperatuur en luchtvochtigheid. Maar ook de warmtepomp, ventilatie, camerabewaking, toegangscontrole, videofoon en inbraakmelding zijn gekoppeld binnen de KNX-installatie, evenals de brandmelding, zonnewering, overspanningsbeveiliging, verlichting en bewegingsmelders. De totale bediening van al deze functies verloopt via volwaardige KNX-drukknoppen met temperatuursensoren.

Optimale wooncomfort en -beveiliging
De functies in de zorgwoning zijn dermate ‘slim’ dat deze voor een optimaal wooncomfort en goede beveiliging zorgen. Zo is de dampkamp gekoppeld aan het energieverbruik van de kookplaat en is de aansturing van de ventilatie gekoppeld aan de gemeten waarden van de CO2- en luchtvochtigheidssensoren. Ook wordt bij een inbraak- of brandalarm een kettingreactie van gebeurtenissen in gang gezet. Zo gaat bij een inbraakalarm de sirene af en worden de betreffende gebieden in het huis beveiligd. In geval van een brandalarm, gaat de sirene in het huis ook af, wordt de vluchtweg met lichten extra zichtbaar gemaakt en gaan de screens omhoog om zo een extra vluchtweg te creëren bij de terrassen. Met behulp van vingerscanners kunnen bewoners de deur vergrendelen, het alarm activeren wanneer zij weggaan en het alarm deactiveren en de deur openen als zij thuis komen.