Inloggen NLFR

KNX bewijst zich in het nieuwe architecturale speerpunt van Luik

Boverie 6
In het hart van Luik, in het park La Boverie, staat het museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het gebouw dateert van de wereldtentoonstelling van 1905. De stad Luik, de Vurige Stede, ligt al een aantal jaren op de schop en is bezig met talloze renovatieprojecten. Die van La Boverie is één van de meest tot de verbeelding sprekende. Het gaat hier om een nationaal museum gewijd aan de hedendaagse kunst. Het museum werkt samen met het Louvre, staat onder haar artistieke directie om precies te zijn, stelt een vaste collectie kunstwerken tentoon en heeft ook een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Het museum is op 5 mei 2016 feestelijk heropend.

Voor dit eind 19e eeuwse architecturale meesterwerk, gelegen in een groene omgeving, heeft de stad Luik als opdrachtgever de Waalse KNX system integrator in de arm genomen. Deze heeft uiteenlopende domotica-applicaties geïntegreerd, met name de besturing van de verlichting, de nooduitgangverlichting en de besturing van de luiken, zonneschermen en ventilatieroosters met behulp van een weerstation. Op deze wijze ontstond de optimale atmosfeer en de perfecte condities voor de kunstwerken en de bezoekers. Dit allemaal dankzij ... Casa Domotic.

De domotica op basis van KNX vormde een volwaardig onderdeel van de renovatie van het museum. Naast het bieden van comfort aan de bezoekers, bescherming voor de kunstwerken en het zorgen voor energiebesparing, is de domotica een waar gereedschap voor de tentoonstellingmakers en de conservatoren. Zij kunnen alle soorten lichtsferen instellen en op dynamische wijze aanpassen zodanig dat de werken mooi uitgelicht zijn en tevens, door de beperking van de instroom van buitenlicht, optimaal geconserveerd blijven.

Dankzij system integrator Casa Domotic is KNX als de standaard technologie geïntegreerd in dit nieuwe architecturale speerpunt van Luik.

Foto-credits: 1) Jean-Pierre Ers - juli 2015 / 3) agence Ricciotti / 4) Marc Verpoorten