Inloggen NLFR

Energy Traffic Control met KNX

Alfen
De elektrische netwerken van de toekomst gaan er totaal anders uitzien. Vandaag de dag zijn er nog grote hoeveelheden energie beschikbaar van kerncentrales, maar naarmate de shift naar het gebruik van groene energie vordert, moeten vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd. KNX is het ideale protocol voor die afstemming tussen de vraag en het aanbod van groene energie.

In België moet bovendien een extra stimulans komen om de opwekking en het verbruik van lokaal opgewekte energie op elkaar af te stemmen. Het systeem van de terugdraaiende teller wordt namelijk afgebouwd om partijen te stimuleren om de elektriciteit die zij opwekken direct te verbruiken. Daarnaast wordt de injectievergoeding (prijs per kWh geïnjecteerde elektriciteit) in de toekomst niet meer forfaitair berekend, maar bepaald op basis van de reële injectie.

Toepassingen overproductie zonne-energie

Een voorbeeld van hoe KNX als protocol dient bij de afstemming tussen vraag en aanbod van groene energie is het project Energy Traffic Control van CDI-Projects. In dit project zijn er 5kWp PV-cellen, een hybride wagen met een 8.8 kWh batterij en een warmtepomp met een warmwatervat van 300 liter. Bij overproductie van zonne-energie wordt eerst de batterij van de wagen opgeladen, nadien wordt de boiler van het sanitair warm water van 40°C naar 70°C opgewarmd. Bij extreem zonnige dagen kan daarna nog extra energie in de vloerverwarming gestockeerd worden (warmte in de winter en koelte in de zomer). Al deze energie is inzetbaar als de zon weer weg is.

Alle communicatie via KNX

Binnen het project Energy Traffic Control verloopt alle communicatie met de energiemeters (Lingg&Janke) via de KNX-bus. De warmtepomp (Daikin Altherma) wordt aangestuurd via een Zennio KLIC-DA-interface en de communicatie met de laadpaal voor de wagen verloopt via het OCPP-protocol. Via dit protocol kan het laadvermogen permanent worden bijgesteld. Alle intelligentie en visualisatie gebeurt via een Gira Homeserver. CDI-Projects ontwikkelde de gateway tussen OCPP en KNX, die via een KNX-boodschap het mogelijk maakt om het laadvermogen van de laadpaal instellen. De laadpaal zelf is ontwikkeld op het NodeRed platform en draait op een Raspberry PI.

www.cdi-projects.be