Inloggen NLFR

Dynamitec bouwt monumentaal postgebouw om tot ‘Posthotel’ met KNX

Hotelkamer bewerkt
Dynamitec heeft dit jaar met behulp van KNX het eclectische postgebouw in Gent omgeturnd naar een hedendaags hotel dat gebruik maakt van meerdere smart building-toepassingen. De KNX Professional begon begin 2015 met het plannen van de ombouw van het monumentale postkantoor naar het posthotel. Het hotel ligt midden in het toeristische hart van de stad op hét scharnierpunt van de klassiek-commerciële as van Gent aan de Korenmarkt, Pakhuisstraat en Graslei. Door de nieuwe functie wordt het gebouw opnieuw volledig toegankelijk voor toeristen en Gentenaars.

Vanaf de verdiepingen van het hotel hebben bezoekers een uniek uitzicht op het historische stadscentrum van Gent. Het hotel biedt plaats aan 36 ruime kamers en suites. De eerste verdieping is qua inrichting geënt op de originele gangenstructuur van het gebouw. Op niveau 2 krijgt de ruimte onder het dak, met zijn originele smeedijzeren spanten, voor het eerst een functie.

Optimalisatie leefcomfort
Als installatie- en integratiebedrijf kreeg Dynamitec de opdracht om invulling te geven aan het optimaliseren van het tijdelijk leefcomfort van de hotelklanten. Daarnaast stond Dynamitec ook voor de taak om een werkomgeving te creëren met een technologie die ondersteunend zou werken voor het hotelpersoneel. Door de keuze voor KNX slaagde Dynamitec erin te zorgen dat automatische handelingen (licht, verwarming, sfeer) op de achtergrond worden uitgevoerd zodra een kamer wordt gereserveerd.

Controle
De automatisering van de verschillende apparaten zorgt ook voor controle bij de verschillende personeelsleden van het hotel. Receptionisten kunnen in overleg met de gasten de sfeer in de kamer finetunen tijdens de check-in. De facility manager heeft een overzicht ter beschikking waarop alle gekoppelde technieken zichtbaar zijn, en waarbij (potentiële) problemen direct worden gemeld. Bij elke melding staat wat er aan de hand is en op welke locatie dit zich afspeelt. Schoonmaakpersoneel heeft via het systeem een real-time overzicht van welke kamers bezet zijn en welke schoongemaakt kunnen worden. Via een sfeer krijgen zij eveneens verlichting gedurende hun werkzaamheden, waarna deze automatisch worden uitgeschakeld.

Energiebesparing
Via het KNX-systeem wordt, op basis van de boeking van een hotelkamer, de verlichting en verwarming van de kamer geregeld. Zo worden verlichting en verwarming in de besparende modus gezet wanneer de kamer niet geboekt is. Als de kamer wel geboekt is en de gast niet op zijn kamer aanwezig is, staan verlichting en verwarming op stand-by. Wanneer de hotelgast terug zijn hotelkamer binnenkomt, wordt de comfortmode automatisch actief zodra de hotelkamerbadge in de kaarthouder wordt geplaatst.

Projectgegevens
Voor het ombouwen van het vroegere postkantoor naar het huidige posthotel gebruikte Dynamitec 467 projectdeelnemers. Voor het project deelde Dynamitec het gebouw op in drie zones in, waarbij ze 15 KNX-buslijnen aanbrachten. In totaal hadden ze 15 KNX-fabrikaten nodig voor de verschillende automatiseringen. Dynamitec heeft het project inmiddels bijna afgerond en is momenteel bezig met de uitbreidingen en het optimaliseren van de systemen.