Inloggen NLFR

Domotechnology geeft KNX-installatie uit 2001 een flinke upgrade

Muziek nieuw
Domotechnology heeft een KNX-installatie die zij van 2000 tot 2001 installeerde een aanzienlijke upgrade gegeven. Hoewel het project bij oplevering zeer vooruitstrevend was voor die tijd, zijn de installaties door de technologische vooruitgang ingehaald. Door kritisch te kijken naar alle onderdelen van de KNX-installatie wist Domotechnology de verschillende slimme installaties nog slimmer, zuiniger en gebruiksvriendelijker te maken.

Bij de oplevering van het project in 2001 waren standaardfuncties als verlichting, gordijnen, zonwering, gedimde stopcontacten, verwarming en koeling, poortbesturing en alarm al beschikbaar in de KNX-installatie. Het project omvatte destijds onder andere een volledige koppeling met de Viessmann verwarmingsinstallatie in combinatie met de Vitocom.

Beginsituatie project

De eerste, volledig door KNX aangestuurde 20 zone-multiroom audiosturing van België maakte ook onderdeel uit van dit project. Hiermee konden de bewoners zowel de FM-radio, als cd’s en mp3-bestanden beluisteren in de volledige woning. Daarnaast omvatte het project ook de integratie van een thuisbioscoop met de eerste 63 inch plasma televisie van België, inclusief versterker. De visualisatie van de aansturing van de domotica werd gerealiseerd met een Gira homeserver op een draagbare stylistic panel pc van Fujitsu Siemens.

Verlichtende start

Voor aanvang van dit upgrade-project exporteerde Domotechnology het volledige project uit ETS-2 om de gegevens vervolgens te importeren in ETS-5. Hierna richtte Domotechnology haar pijlen op de afzonderlijke onderdelen van het project. Voor de verlichting koos het bedrijf ervoor om de bestaande halogeen-spots te vervangen door led-spots. De vervanging van de spotjes maakte dat de oorspronkelijke dimmers niet meer geschikt waren voor de nieuwe verlichtingsbronnen, waarop Domotechnology de oude dimmers verving met dimmers die geschikt zijn voor led-verlichting.

Moderniseringsslag

Het design van de drukknoppen en thermostaten van de begane grond en de eerste verdieping was dermate verouderd dat Domotechnology besloot deze te moderniseren. De organisatie die zich specialiseert in systeemintegratie verving overigens niet alle componenten. Zo bleven de drukknoppen in de kelder en op de tweede benedenverdieping behouden en bleven, na uitgebreide tests, ook alle schakelactoren, rolluikactoren en bewegingsmelders die nog goed functioneerden in gebruik.

Spetterende integratie binnen- en buitenzwembad

Domotechnology paste bij de renovatiewerkzaamheden wel de programmering van de componenten aan, zodat de actoren op een correcte manier gebruik maken van statusmeldingen. De nieuwe iPad-visualisatie kan hierdoor ook de correcte systeemstatus uitlezen bij het opstarten van het systeem. Daarnaast vernieuwde Domotechnology de aansturing van het binnenzwembad en koppelde deze daarna opnieuw met KNX. Hierdoor is het beheersysteem van het zwembad uitgebreid met foutmeldingen van onder andere chloor- en pH-waarden. In de nieuwe situatie is de aansturing van de ontvochtigingsinstallatie samen met de raamcontacten gekoppeld aan het beheersysteem om nutteloos ontvochtigen te voorkomen. Buiten is een nieuw zwembad aangelegd dat ook in het beheersysteem is geïntegreerd.

KNX-systeem laat bewoners niet koud

Uiteraard is ook de verwarming en het koelsysteem met KNX gekoppeld aan het beheersysteem. Het besturingsprogramma van de Viessmann-ketel is van vitocom geüpgraded naar vitogate, waardoor er extra mogelijkheden zijn bij het aansturen van de verwarming. Zo is de gevraagde omlooptemperatuur afhankelijk van de warmtevraag die de 26 thermostaten in de woning aangeven en de circuits van waaruit er warmtevraag is. Zo worden het zwembad en de opritverwarming op de hoogste temperatuur verwarmd en gaat de omlooptemperatuur omlaag als alleen de radiatoren of de luchtgroepen warmte nodig hebben. De aansturing van de ‘chiller’, die ijswater aanmaakt voor verkoeling in het huis, is ook volledig herzien en geoptimaliseerd in de nieuwe KNX-installatie.

Als muziek in de oren

De muziekinstallatie in het pand werd voorheen aangestuurd met geschakelde stopcontacten en een IR-sturing. Domotechnology besloot de installatie om te zetten van een uni-directionele koppeling naar een bi-directionele koppeling door deze te vervangen door drie moderne versterkers met RS232-koppeling. Hierdoor kan men de muziekinstallatie sneller bedienen en zijn terugkoppelingen naar de KNX-installatie mogelijk. Daarnaast is het bedieningscomfort van de KNX-installatie aanzienlijk hoger na de vervanging van de muziekinstallatie. Binnen de reeds aanwezige thuisbioscoop verving Domotechnology alle bestaande componenten door nieuwe componenten zodat de bewoners kunnen genieten van de laatste trends in surround sound en het streamen van Netflix.

Pompen of verzuipen

Omdat het gebouw waarin het project is uitgevoerd over twee ondergrondse verdiepingen beschikt, is het risico op waterschade groot. Waterdetectie en een pompput met een pomp om water weg te pompen en een back-uppomp zijn daarom van groot belang. Domotechnology heeft het beheersysteem zo ingesteld dat het een algemene melding stuurt op het moment dat de back-uppomp wordt geactiveerd. Dit betekent namelijk dat de eerste pomp niet (goed) functioneert of dat er zo snel water bijkomt, dat de eerste pomp het water niet snel genoeg kan wegwerken. Op het moment dat het beheersysteem een algemene melding verstuurt, kunnen bewoners tijdig en op de juiste manier op de situatie reageren.

Betere busbelasting

Het oorspronkelijke gebouwautomatiseringsproject bevatte vijf lijnkoppelaars van de “oude generatie” die nog steeds werken, maar sneller last hebben van een hogere busbelasting. Hierdoor gingen telegrammen verloren op het moment dat er veel telegrammen tegelijkertijd werden verstuurd. Bij de opstart van de installatie gaan er altijd veel telegrammen in een kort tijdsbestek over de bus. Om te voorkomen dat hierdoor boodschappen verloren gaan, zorgde Domotechnology ervoor dat de statusmeldingen van het beheersysteem gespreid over de eerste 90 seconden worden verstuurd. Verder beperkte Domotechnology de opvraagsnelheid van de visualisatie tot 20% van de buslast. Hierdoor start het systeem in vijf minuten op zonder verlies van telegrammen.

Duurzame update

Tijdens het upgraden van de diverse besturingen besteedde Domotechnology ook aandacht aan het verbruik van de verschillende installaties. Zo verbruikte de muziekinstallatie in de oude situatie ongeveer 3800 Watt met een heel hoog standby-verbruik. De nieuwe multiroom-installatie verbruikt ongeveer tien procent van het oorspronkelijke energiegebruik. Bovendien verlaagde de specialist in systeemintegratie het vermogen van de verlichting van 8750 watt naar 1287 watt door de 12V halogeen-spots van 50 Watt te vervangen door 230V led-spots van 9 en 5 Watt. Domotechnology bracht daarnaast het aantal busdeelnemers terug van 348 naar 301. De vermindering in het aantal busdeelnemers komt vooral door het vervangen van enkelvoudige dimmers door zesvoudige dimmers.

Bijzondere puntjes op de ‘i’.

Het project van Domotechnology bevat enkele bijzondere toepassingen. Zo is de afzuigkap die wordt aangestuurd met een 0-10V frequentieregelaar zo krachtig, dat bij inschakeling een klep wordt ingeschakeld voor extra aanzuiging van lucht via de garage. Deze extra klep voor aanzuiging van lucht voorkomt dat de woning op onderdruk komt te staan, waardoor de binnendeuren dichtslaan en het vuur van de open haard naar binnen wordt ‘getrokken’. Daarnaast is het cilinderslot van de voordeur ook KNX-gecertificeerd. Hierdoor herkent het systeem met welke sleutel de deur wordt geopend. Bij de verkeerde sleutel opent de deur wel, maar activeert het systeem tegelijkertijd een stil alarm. Tot slot zette Domotechnology een VPN-verbinding op, zodat de KNX-installatie op elke locatie te bedienen is. Het alarm- en camerasysteem is ook via de VPN op te vragen.

 www.domotechnology.be