Inloggen NLFR

De slimste winkel van Eeklo: optiek Demeester

Interieur winkel 1 750x482
Toen architect Luc Groosman twintig jaar geleden optiek Demeester ontwierp, was deze winkel een toonbeeld van moderne architectuur. Tot op vandaag is de winkel nog steeds hip. In 2017 werd deze toonaangevende zaak voor de tweede keer volledig gestript en heropgebouwd door dezelfde architect. Onder impuls van de nieuwe generatie zaakvoerders werden ook de technieken klaar gemaakt voor de toekomst. Omdat ze in hun privé-woning reeds een KNX-installatie van CDI-projects hadden, was de keuze om ook hun winkel uit te rusten met KNX snel gemaakt.

De verlichting moest zowel sfeervol als functioneel zijn, zodat alle kleuren en structuren van brilmonturen perfect zichtbaar waren. Omdat de ruimte open en helder moest zijn, is bijna alles wit. Alle armaturen zijn voorzien van warm witte LED’s (2700K) die bijna allemaal dimbaar zijn (0-10V). Er is in totaal voor meer dan 3 kW LED-verlichting geïnstalleerd (vooral van Delta Light). Een schemerschakeling zorgt ervoor dat de gevelverlichting op het juiste moment aan- en uitgaat.

E-mail bij ketelalarm
Het verwarmen gebeurt via sfeervolle antieke buisradiatoren die binnen het concept passen. Ook schuin-gemetste muren en een industriële betonvloer doen het plaatje kloppen. Twee Remeha Calenta gascondensatieketels in cascade zijn verantwoordelijk voor de warmte-generatie. Ze zijn via een Theben OTBox met het KNX-systeem verbonden. Bij een ketelalarm krijgen de eigenaars onmiddellijk een e-mail met de foutmelding.

Muziek via KNX-systeem
Natuurlijk moest deze trendy plaats voorzien worden van rustgevende ZEN-muziek. De Trivum vierkanaals muziekstreamer voorziet de winkel en de kantoren van de muziek naar keuze (internet radio, Airplay, Spotify, Deezer). De besturing gebeurt natuurlijk via het KNX-systeem. Speciaal is ook dat de bel in dit systeem geïntegreerd is. Als er iemand de zaak betreedt, klinkt er een belgeluid naar keuze uit de luidsprekers.

Ventilatie en visualisatie
In het atelier van de opticien wordt er soms met solventen gewerkt, zodat ook de sturing van de ventilatie slim moest gemaakt worden. Het eenvoudige systeem C werd vraaggestuurd gemaakt door KNX (0-10V sturing op de ventilator). Verder werd de winkel grondig beveiligd met een inbraak- en brandalarm en bewakingscamera’s. Ook die werden gekoppeld aan het KNX-systeem zodat van uit één visualisatie alle technieken kunnen bestuurd worden.

Het openen en sluiten van de winkel is eenvoudig: gewoon een sfeer openen of sluiten, die is op te roepen via een KNX-drukknop, smartphone of computer. Alle technieken passen zich meteen aan.


Foto’s: architect Luc Groosman