Inloggen NLFR

Casa Domotic optimaliseert aansturing huishoudelijke installaties voor patiënt

Photo 28 06 19 17 16 38
De huishoudelijke installaties automatiseren met KNX zodanig dat bewoners met verminderde motorische vaardigheden deze eenvoudig kunnen blijven aansturen. Dat was de opdracht voor Casa Domotic. Gezien de aandoening van de betreffende patiënt stelde het bedrijf zichzelf ook de doelstelling om het project zo snel mogelijk af te ronden.

Om de aanpassingen aan de woning zo snel mogelijk te realiseren, gebruikte Casa Domotic verschillende technieken. Voor een eenvoudige besturing van de verschillende installaties koppelde de system integrator ze aan de tablet van de bewoonster.

Koppeling technieken
Casa Domotic koppelde de verschillende technieken aan elkaar met de Gira X1-server. Deze omvat alle lichtzones (met of zonder variatie), rolluiken, velux- en elektrische deuren en het verwarmingsmanagement. Een weerstation stuurt de ‘zonwering van de gevel’ met een ABB-luikaandrijving om zo overmatige warmte in de woning te vermijden.

Intercomsysteem
Een 2N video-intercomsysteem zorgt ervoor dat de bewoonster niet telkens naar de deur hoeft te gaan als er iemand aanbelt. Het intercomsysteem is - net als de andere installaties – gekoppeld aan de tablet. Wanneer er iemand aanbelt, kan de bewoonster via de tablet kijken wie er voor de deur staat en de deur openen.

Paniekmodus
Speciaal om de veiligheid van de bewoonster te garanderen, is een beveiligingsmodule van Satel geïnstalleerd, die in contact staat met KNX. Via een TMD-knop in de kamer is een ‘paniekmodus’ te activeren, die een bel activeert in het naastgelegen huis. Daarnaast is het in de paniekmodus ook mogelijk om een bericht te sturen naar verschillende smartphones.