Inloggen NLFR

Bier smaakt beter door KNX

Brouwerij van honsebrouck  4
Voor bieren van hoge gisting is nagisting in het brouwproces van essentieel belang. Deze nagisting kan alleen worden gerealiseerd wanneer het bier meerdere dagen constant de juiste temperatuur heeft. Brouwerij Van Honsebrouck erkent het belang van de juiste manier van nagisting en hield hier bij de bouw van het gloednieuwe Bierkasteel expliciet rekening mee. Om de constante temperatuur van 24°C á 26 °C te waarborgen, stuurt een computersysteem met KNX de warmtekamers aan waar de nagisting plaatsvindt.

Het Bierkasteel van bierbrouwerij Van Honsebrouck is een uniek project in de bierwereld. Met de bouw van het complex is Van Honsebrouck de eerste bierbrouwer in meer dan 100 jaar die een brouwerij van nul af aan opbouwt. “In het verleden waren er al projecten waarbij een brouwer bijvoorbeeld in een nieuwe bottelarij investeerde, maar wat wij doen is ongezien”, aldus Xavier Van Honsebrouck, manager van bierbrouwerij Van Honsebrouck.

Optimalisatie productieproces
Bij dit unieke project heeft ook KNX een belangrijk aandeel. In de nagistingskamers van het Bierkasteel zit een KNX-systeem dat is geïntegreerd in een Facility Management System (Profinet). Het systeem meet de temperatuur en de luchtvochtigheid van de nagistingskamer, waardoor medewerkers van Van Honsebrouck deze belangrijke gegevens kunnen meten en monitoren. Op basis van de metingen met de temperatuur- en vochtigheidssensoren zorgt het KNX-systeem voor automatische sturingen van de vier Fujitsu warmtepompen in nagistingskamer. Luchtkanalen met negen inblaasopeningen in de nagistingskamers zorgen voor bijsturing van de temperatuur wanneer dit nodig is. Jets zorgen hierbij voor een luchtsnelheidsverhoging waardoor het mogelijk is om warme lucht onderin de bodem van de kamers te krijgen.

Automatisering industriële processen
Met de besturing en procesbewaking van de nagistingskamers draagt KNX bij aan het optimaliseren van het productieproces binnen het Bierkasteel. De automatisering van de vergistingskamers van het Bierkasteel heeft echter nog een bijkomend voordeel. Met de optimalisatie van het productieproces zette KNX eveneens een grote stap in de automatisering van industriële processen. De rol van KNX binnen de nieuwe brouwerij opent ook mogelijkheden voor andere bedrijven die hun industriële processen willen automatiseren met een KNX-systeem.

Installateur KNX-systeem
CDI-Projects realiseerde de installatie van het KNX-systeem voor de bierbrouwer die verantwoordelijk is voor de productie van onder andere Kasteelbier, Filou, Slurfke, Bacchus en Brigand. Naast de temperatuur- en vochtigheidssensoren maakte installateur Luc Vercruyssen voor de automatisering met het KNX-systeem gebruik van KNX-Fujitsu gateways, een KNX-profinet gateway en visualisatie middels een datalog server.