Inloggen NLFR

Aalters Bedrijvencentrum flexibel en energie-efficiënt met KNX

Gebouw
Kantorencentra krijgen een steeds flexibeler karakter. Flexibiliteit van de werkplek is voor zowel zzp’ers als voor werkgevers belangrijk. Voor Aalters Bedrijvencentrum was flexibiliteit binnen het kantorencomplex dan ook een essentiële eis toen zij CDI-Projects vroegen om een gebouwbeheersysteem te ontwerpen en implementeren. Met hulp van KNX kon CDI-Projects een volledig geïntegreerde gebouwautomatisering opleveren, waarbij de gebruikers op zeer flexibele wijze de bedrijfsruimtes kunnen benutten.

Aalters Bedrijvencentrum (AB) verhuurt flexibele kantoorruimten aan startups en biedt ruimte aan voor co-working. Startups kunnen daarbij rekenen op hulp van het adviesteam van het bedrijvencentrum bij de eerste stappen voor de opstart van hun nieuwe bedrijf. Het adviesteam van AB adviseert op verzoek ook andere ondernemers en bedrijven met de meest uiteenlopende vragen. De vergaderruimten bieden daarnaast ruimte voor allerlei werkgerelateerde evenementen. Vanuit deze achtergrond gaf het AB de opdracht om het complex van gebouwautomatisering te voorzien. Flexibiliteit als het gaat om toegang en beveiliging, monitoring en bemetering van het energieverbruik per kantoor en de mogelijkheid om systemen op afstand te beheren waren hierbij belangrijke wensen van het AB.

Afgestemd op de huurder
CDI-Projects zorgde ervoor dat alle technische installaties, zowel E, HVAC, AV als Beveiliging, integraal via KNX zijn geautomatiseerd. Een belangrijk voordeel voor AB is dat de gebruikers in wisselende samenstelling en omvang de beschikbare kantoorruimten kunnen reserveren en gebruiken. Vervolgens kunnen zij het klimaat, het comfort en de installaties in de ruimtes steeds naar eigen wens inregelen. Per verdieping is energiemonitoring met energiemeters beschikbaar en ook de warmtepompen en de pv-panelen beschikken over eigen energiemeters. Hierdoor kan men het energiegebruik van de wisselende huurders op een eerlijke wijze afrekenen.

Energie-efficiënt
Naast de waarborging van de flexibiliteit van het gebouw en de kantoren is het gebouw ook bijzonder energie-efficiënt. Verlichting, verwarming, koeling, zonwering en ventilatie zijn door de integratie met KNX allemaal op elkaar afgestemd. Zo wordt de zonwering niet geactiveerd als de temperatuur in het kantoor lager is dan de ingestelde ruimtetemperatuur. Op deze manier wordt maximaal gebruik gemaakt van de zonnewarmte. Andersom wordt bij gebruik van de airco de zonnewering direct in werking gesteld om te voorkomen dat extra warmte binnenkomt. Deze slimme wisselwerking tussen de verschillende apparaten voorkomt dat het systeem onnodig extra energie verbruikt. Een andere maatregel die hieraan bijdraagt, is de instelling die zorgt dat de verwarming op de werkplekken bij afwezigheid automatisch naar de stand-by temperatuur gaat.

Slim en veilig
De automatisering van het AB met KNX zorgt er ook voor dat het gebouw een stuk intelligenter is. Wanneer het alarm wordt ingeschakeld, schakelt het gebouw de verlichting en de verwarming of koeling automatisch uit. Bij activering van het brandalarm gaan alle lampen juist aan om een zo goed mogelijk zicht te waarborgen. Bij een storing in een verlichtingsarmatuur, de ventilatie of (nood)stroomvoorziening verstuurt het systeem automatisch een e-mail naar de betreffende installateur zodat deze tijdig langs kan komen om de storing te verhelpen. In geval van noodsituaties gaan er op de bedieningspanelen van de conciërge en de directie een audiovisueel alarm af, zodat zij direct op de hoogte zijn van de situatie.

Versterking identiteit gebouw
Door alle technische installaties in het gebouw van AB op basis van KNX te automatiseren, is het kantorencomplex slimmer, veiliger, energiezuiniger én flexibeler. Het aanbrengen van een gebouwbeheersysteem zorgde hier voor een versterking van alle USP's die AB maakt tot wat het is en wil zijn; een flexibele, intelligente werkplek met maximale aandacht voor ondernemers.