Inloggen NLFR

700 jaar oud kasteel Ter Beke in volle glorie gerenoveerd én geautomatiseerd

Schermafbeelding 2017 10 09 om 12 07 19
Al zeven eeuwen staat kasteel Ter Beke bekend als een plek waar mensen van stand komen ontspannen en feestvieren. Helaas gleed het kasteel 30 jaar geleden steeds meer af richting verval. Maar in 2016 is het in al zijn pracht en praal gerenoveerd. In het kasteel huist nu feestzalencomplex Salons van Edel met ruimte voor 1000 gasten. Easing mocht Salons van Edel voorzien van een KNX-systeem, waardoor het gebouw nu zeer eenvoudig, sfeervol en comfortabel valt te beheren.

Het kasteel mag oud zijn, het is ook een bruisende plek waar de feestzalen zijn voorzien van de modernste technieken. De klant wilde graag dat alle techniek werd geïntegreerd, zodat de bediening zeer eenvoudig zou zijn. Een bijkomend argument was efficiënter met energie omgaan. Voor het personeel is de KNX-installatie nu comfortabel te beheren op vijf vaste iPads. Medewerkers kunnen met een druk op de knop een zaal ‘aan’ zetten met verlichting, HVAC en audio direct juist ingesteld. Zo weet de eigenaar zeker dat de beoogde sfeer is neergezet. Er zijn verschillende sferen ingesteld, zodat de zalen bij elke gelegenheid steeds de juiste sfeer uitstralen.

Zeer korte doorlooptijd
De eigenaar koos Easing als KNX-systemintegrator, vanwege hun efficiënte projectaanpak en de mogelijkheid om plotseling een groter team in te schakelen. Easing kan daardoor in een korte tijdspanne uitgebreide projecten realiseren. Dit was met name een groot voordeel in de horecaprojecten, waar de doorlooptijd zeer kort moest zijn. Easing nam zowel de voorstudie, communicatie met diverse aannemers en realisatie van de technieken voor eigen rekening; de zogenaamde Design&Build aanpak.

Rationeel energieverbruik
Geautomatiseerd in Salons van Edel zijn de verlichting, de aansturing van de terrasoverkapping, er is intelligente aansturing van de gasheaters voor rationeel energieverbruik, de fonteinpompen kunnen van afstand worden aangestuurd als zij op dat moment iets toevoegen aan de sfeer, en vloerverwarming, luchtgordijnen en onder meer ventilatie zijn gekoppeld. Verder is alle audio van Bose geïntegreerd in het KNX-systeem, net als de projectieschermen en brand- en inbraakalarmen. Om zo energiezuinig mogelijk te werken, zijn er onder meer zones aangelegd waar verlichting wordt aangestuurd door bewegingsmelders. Als gasten en personeel het gebouw verlaten, schakelt niet alleen de HVAC en verlichting uit, maar ook de gastoevoer naar de keuken, de audio, fonteinen, projectie en dampkappen in de keuken. Alle systemen zijn voorzien van een noodvoeding, zodat bij stroomuitval de stuur- en veiligheidssystemen in werking blijven.

Projectgegevens
Easing heeft vooraf vier maanden aan de planning van het project gewerkt en slechts één maand op locatie. De KNX-systemintegrator heeft inmiddels acht projecten voor deze klant mogen uitvoeren. De klant is zeer overtuigd van de betrouwbaarheid van KNX. Het project kent onder meer producten van de fabrikanten Theben, Jung, Gira, Zennio, ABB en Basalte.

Schermafbeelding 2017 10 09 om 12 07 31 Schermafbeelding 2017 10 09 om 12 07 40
Naamloos7 Naamloos8