Inloggen NLFR

Veel aandacht voor nieuwe KNX-producten en interactief netwerken

Op woensdag 25 april waren de KNX Professionals te gast bij The Faculty Club in Leuven voor een Ledenvergadering en aansluitend een Netwerkbijeenkomst. Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering deed het actief bestuur verslag van het afgelopen boekjaar. Na een korte pauze ging de bijeenkomst om 15.30 uur verder met twee boeiende presentaties, gevolgd door een interactieve sessie met speeddates. Voor de aanwezige leden was er die middag volop ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen en ervaringen te delen.

Noviteiten parade 4 Noviteiten en innovaties
In totaal kwamen circa 45 leden van het KNX-netwerk naar deze bijeenkomst. Velen van hen kwamen speciaal voor de presentaties over de nieuwe KNX-producten, die op de beurs Light+Building waren gepresenteerd. Twee KNX Professionals, Joeri Thiré en Luc Vercruyssen, hadden een presentatie voorbereid waarin zij de noviteiten en innovaties op een rij hadden gezet die hen waren opgevallen. Behalve naar de nieuwe producten ging hun aandacht ook uit naar specifieke trends die op de beurs te zien waren, zoals de snelgroeiende aandacht voor KNX Secure maar ook stembediening van KNX-installaties.

Smart Lab of the Future
Voorafgaand aan de presentatie van Joeri en Luc, was er een boeiende presentatie van Rik Vereecken van byNubian en Joachim Goeminne van Odisee Hogeschool uit Gent. Zij presenteerden een interessante case waarin zij lieten zien hoe je een integrale gebouwautomatisering kunt realiseren die daadwerkelijk voor vergaande energiebesparing zorgt. byNubian is al jarenlang bezig om uit verschillende systemen, waaronder KNX-systemen, data te verzamelen waarop de gebouwbeheerder kan reageren en acteren. Daarvoor gebruiken ze het online platform byNeuron en sinds kort ook een zelf ontwikkelde gateway, de byNode. Om te tonen hoe dit concept in de praktijk werkt, gebruikten Vereecken en Goeminne het voorbeeld van het Smart Lab of the Future, dat bij Odisee in Gent is gerealiseerd. Deze praktijkruimte is een werkend lab waarin de studenten van Odisee les krijgen, maar waarin zij ook kunnen experimenteren met de aanwezige technologie. Voor het Smart Lab-project waren Goeminne en zijn studenten ook nog genomineerd voor de KNX Award in de categorie Young, die tijdens de beurs Light+Building werd uitgereikt.

Speeddates met fabrikanten
Na de presentaties was het tijd voor de speeddates. In totaal zeven fabrikanten hadden nieuwe producten meegenomen die hun bedrijven op Light+Building hadden gepresenteerd. Op grote, ronde tafels lagen de producten tentoongesteld zodat de KNX Professionals langs de tafels konden lopen en steeds in tien minuten werden bijgepraat over de bijzonderheden van het product of de producten. Na bijna anderhalf uur hadden de leden alle tafels bezocht en was het tijd voor een gezellige netwerkborrel met lekkere broodjes.

Verslag van activiteiten 2017
Voorafgaand aan het netwerkdeel van de bijeenkomst bracht het Actief Bestuur van KNX België verslag uit van de activiteiten over het afgesloten jaar 2017. Het was een jaar waarin veel activiteiten zijn ontplooid. Zo is in het voorjaar van 2017 de nieuwe website van KNX Professionals gelanceerd. Op die site presenteert KNX België veel informatie voor haar leden, maar ook voor andere geïnteresseerden in KNX. Bovendien biedt de site informatie over komende en voorbije KNX-bijeenkomsten.

Bijeenkomsten en Batibouw 2017
In 2017 heeft KNX drie bijeenkomsten georganiseerd. Op 26 april was er een bijeenkomst voor leden, die in het Antwerpse Havenhuis werd georganiseerd. Op 19 oktober konden de KNX Professionals naar een zeer goed bezochte bijeenkomst bij Thomas More en op 23 november was er nog een bijeenkomst voor studiebureaus en architecten, opnieuw bij het Havenhuis in Antwerpen. Daarnaast deed KNX België in 2017 mee aan de beurs Batibouw, waarbij ruim 300 leads werden gescoord die de leden onder elkaar konden verdelen. Voor al deze activiteiten deed het KNX-bestuur een beroep op de reserve van KNX België. Voor 2018 is er echter een begroting opgesteld die uitgaat van minder uitgaven, waardoor een klein overschot onstaat, zodat de reserves weer kunnen worden aangevuld.

Klik hier voor het foto-album en de handouts van de presentaties