Inloggen NLFR

Universele technologie vereenvoudigt intelligentie in gebouwen

Midden in de digitale revolutie staat de bouwsector voor veel technologische uitdagingen. Het aanbod van intelligente producten en oplossingen neemt dagelijks exponentieel toe, waardoor er steeds meer van de sector gevraagd wordt. Begrippen als schaalbaarheid, interoperabiliteit en vrijheid in technologieën staan steeds meer centraal in het debat, zonder dat men kan terugvallen op een norm; een universele standaard op dit gebied.

Afbeelding1 In deze markt, die steeds meer volwassen wordt, hebben fabrikanten totaaloplossingen ontwikkeld (voor verlichting, audio, HVAC, video, beveiliging, HVAC, video, opening, energiebeheer en andere aangesloten disciplines) die ook via het protocol of zelfs via het merk beschikbaar zijn. Deze oplossingen zorgen ervoor dat de producten volledig en eenvoudig aan de steeds veeleisender wordende verwachtingen van de klanten kunnen voldoen.

Uitdagingen
Bovenstaande ontwikkelingen brengen verschillen uitdagingen met zich mee. Hoe kunnen we bijvoorbeeld de huidige of toekomstige gebruikers vandaag garanderen dat de technologie in hun gebouw ook morgen actueel blijft? Hoe kun je reageren op algemene of specifieke verzoeken van verschillende sectoren en meerdere gebruikers? Hoe kun je ervoor zorgen dat de oorspronkelijke begroting wordt gerespecteerd?

Wie zijn wij?
Bezonia is een Belgisch bedrijf dat actief is in de sector van het duurzaam en slim bouwen. Ons team bestaat uit hooggekwalificeerde technici en softwareontwikkelaars die dagelijks werken aan het ontwerp van een softwareplatform en -methode. Het softwareplatform en de softwaremethode moeten zowel agnostisch (onafhankelijk van welk merk of protocol dan ook) als schaalbaar (een gebouw moet slim zijn bij de oplevering en zo blijven gedurende de hele levenscyclus) zijn. Daarnaast moeten het platform en de methode voor de software flexibel (het gebruik van een gebouw evolueert voortdurend) en 100% interoperabel zijn om de technologische optimalisering binnen intelligente gebouwen te garanderen.

Eén taal
De ontwikkeling van het Bezonia-platform is bedoeld om de verschillende belanghebbenden in de bouwsector te voorzien van één interface voor configuratie, besturing en visualisatie, aangepast aan meerdere protocollen. De software is gebaseerd op één enkele taal en is opgebouwd rond een bibliotheek van “vertalers”. Deze worden dagelijks aangepast aan de technologische ontwikkelingen in de markt en maken het zo mogelijk om verschillende technische talen te laten communiceren en interoperabel te maken dankzij één taal: de Bezonia-taal.
Deze taal is gebouwd op basis van 4 universele technische eigenschappen:

- Gebeurtenis (een impuls),
- Status (Ja of Nee),
- Waarde (0 - 100),
- Tekstbericht (ABC)

Op deze manier maakt de software het mogelijk om elektronische componenten uit verschillende technische systemen voor de eindgebruiker samen te brengen in één platform.

Extra troef: de configurator
Door het aanbieden van informatieoverdracht via een centrale taal, biedt Bezonia een universele technologie en zorgt het voor schaalbaarheid in elk technologisch systeem. De eisen in de intelligente systemen worden elke dag complexer. Het is moeilijk om te voldoen aan de verschillende behoeften van de markt op het gebied van technische scenografie en gebruikersscenario's. Daarom is de Bezonia-software uitgerust met een visuele configuratietool waarmee u een technisch systeem tot in het kleinste detail kunt configureren, zonder enige voorafgaande programmeerkennis. Van eenvoudige besturing tot de meest complexe sequenties die verschillende technologieën combineren; de configurator maakt het mogelijk om scenario's te creëren die de ervaring, veiligheid, duurzaamheid en productiviteit van een gebouw optimaliseren. Op deze manier is elke gebruiker in staat om de controle te houden over het personaliseren van zijn omgeving. Tegelijkertijd kan hij ervoor zorgen dat de totale kosten van zijn installatie consistent en onder controle zijn.

Vele scenario's
Zodra de interactie tussen de verschillende disciplines is verzekerd, worden de mogelijkheden bijna oneindig. De belangrijkste doelstelling van Bezonia is immers het bijdragen tot de transformatie van eender welk milieu tot een coherent, intelligent en flexibel ecosysteem. De grens zal dus liggen in de intrinsieke functionaliteiten van de verschillende technische componenten in een installatie en de definitie van de functionele behoeften van de gebruiker. Actief in verschillende sectoren zoals hotels, winkels, de tertiaire sector, musea, pretparken of zelfs sommige privéwoningbouwprojecten, bewijst de oplossing zijn nut op dagelijkse basis. Zowel op het vlak van automatisering als in de optimalisatie van de technische ergonomie.

Expertise- en experience center
Aangezien het platform een afbakening van technische disciplines biedt, is het soms moeilijk je voor te stellen wat de mogelijke oplossingen in de context van een project kunnen zijn. Daarom worden onze technische experts dagelijks geraadpleegd voor advies, het opstellen van specificaties en technische projectcoördinatie om de schaalbaarheid van een project te waarborgen. Met 20 jaar multidisciplinaire ervaring op het gebied van gebouwintegratie geven onze consultants duidelijke en neutrale antwoorden aan de verschillende belanghebbenden in de bouwsector.
Bezonia opende daarnaast in 2018 een experience-centre in België waar verschillende protocollen en technieken worden gecombineerd. Hier kan Bezonia een concreet beeld geven van de verschillende toepassingen van het platform. In het derde kwartaal van 2019 opent het bedrijf een tweede experience-centre in het hart van het Neobuild-gebouw in Luxemburg. Bezoeken worden georganiseerd op afspraak.

Voor meer informatie kun mailen met info@bezonia.com bellen naar +32 2 355 60 33 of kijken op https://www.bezonia.com/nl/