Inloggen NLFR

Twee Belgische KNX-projecten genomineerd voor Internationale KNX Awards

Op 10 maart, tijdens het KNX Event op Light+Building in Frankfurt, maken twee Belgische KNX-projecten kans op de hoofdprijs. Het project van het politiebureau in Kortrijk en het off-grid domoticahuis in Gent behoren in respectievelijk de categorieën Energie-Efficiëntie en Young tot de vijf genomineerden. Tijdens de feestavond die KNX Association op 10 maart organiseert, maakt de jury de prijswinnaars bekend.

Politiebureau kortrijk met off grid huis vierkant Het KNX-project in het nieuwe politiebureau in Kortrijk - genomineerd in de categorie Energie-Efficiëntie - won in oktober 2019 al de nationale KNX Innovation Award. In het politiebureau zijn in totaal 300 politiemensen gehuisvest. Vanuit energetisch oogpunt moest dit gebouw een statement maken.

Energetisch statement
Dit is gelukt dankzij het KNX-systeem, in combinatie met de omkeerbare warmtepompen, de zonneboiler, de slimme zonwering en de lichtregeling. Ook beschikt dit gebouw over 35 oplaadstations voor elektrische voertuigen. Het KNX-systeem was cruciaal bij het bereiken van de belangrijkste doelstelling, namelijk een slim en toekomstbestendig gebouw dat voldoet aan de strenge, energetische EU-eisen. KNX vormt daarbij de ruggengraat en zorgt voor het aansturen van de installaties en het monitoren van de energiestromen. Bij de realisatie van dit intelligente systeem waren meerdere partijen betrokken, waaronder Sumi Smart voor de systemintegratie. Zij kregen daarbij ondersteuning van studiebureau ISTEMA, Stagobel, byNubian en de EEG Group.

Zonder energie-aansluiting
Het off-grid domoticahuis, dat is genomineerd in de categorie Young, is een project van de Odisee hogeschool te Gent (opleiding Energietechnologie). De studenten werken daar aan een domotica/simulatiehuis dat volledig los van energie-aansluitingen moet kunnen functioneren. Voor dit project zijn zonnepanelen en een thuisbatterij geïnstalleerd. Aan de hand van een KNX-module, aangesloten op de slimme meter, kunnen de studenten het verbruik en de opbrengst monitoren en de informatie via het bussysteem ter beschikking stellen. Aan de hand van deze gegevens kan men het verbruik in het huis optimaliseren. Daarnaast integreerde de ontwikkelaars een warmtepomp met twee binnenunits die eveneens door een KNX-module worden aangestuurd. Dit project staat onder leiding van Joachim Goeminne, docent energietechnologie, en wordt uitgevoerd door onderzoekstudenten Andreas Schepens, Alexander De Geyter, Sam Vanpoucke en Laurent Laplace.

Kom naar Light+Building en bezoek op dinsdagavond 10 maart het KNX Event. Meer informatie op https://www.knx.org/knx-en/Landing-Pages/KNXatLB/