Inloggen NLFR

Student Thomas More maakt open source KNX-IoT platform

De bachelor student Olivier Van den Eede van de Thomas More hogeschool, Campus de Nayer te Sint-Katelijne-Waver heeft een platform ontwikkeld waarmee de KNX-bus is te koppelen aan elke mogelijke Internet of things-toepassing. De tot nu toe uitgevoerde cases laten zien dat verdere uitbreiding en ontwikkeling zeer goed mogelijk is.

Thomas more 1 750x622 Docent en gecertificeerd KNX-tutor Jan Derua had Van den Eede gevraagd dit platform te ontwikkelen. Het is gebaseerd op een embedded Linux computer. Van de Eede gebruikte hiervoor een Udoo Quad bord met ARM Cortex A9 processor. Het voordeel hiervan is dat er veel randapparatuur is voor het doen van tests en voor verdere uitbreiding. Ook is er een i2c interface aan boord. Bovendien is de ARM processor een goede en veelgebruikte processor waardoor het gemaakte prototype makkelijk te hertekenen is voor reële productie.

Eenvoudige open source
De communicatie tussen het development board en de KNX-installatie gebeurt via een Tapko SIM-KNX module waarin de KNX-stack al aanwezig is. Dat maakt de communicatie met de bus al direct eenvoudiger. De software voor de communicatie tussen het ontwikkelplatform en de SIM-KNX module werd in C++ geschreven volgens een objectgeoriënteerde structuur. De softwareinterface naar de bus toe is zo geschreven dat via een eenvoudige open source API elke softwareontwikkelaar IoT applicaties kan schrijven voor communicatie met de KNX installatie.

De bus controleren
De eerste applicatie die op deze manier tot stand kwam, is controle van de bus via een webinterface. Deze webinterface is een HTML met Javascript frontend dat door middel van AJAX requests samenwerkt met een PHP backend om te communiceren met de API en vervolgens de bus. Daarna werd een ETS importmodule gecreëerd die een vanuit ETS geëxporteerd project kan lezen. Daarna krijgt men een aantal configuratiemogelijkheden voor de bekende KNX objecten (schakelen, dimmen, etc.). De configuratie wordt dan omgezet naar JSON en opgeslagen in een file.

Apple Homekit
Deze interface werd opgebouwd in het Laravel PHP framework, omdat dit de ontwikkeltijd drastisch vermindert. Een derde realisatie was de koppeling met Apple Homekit. Hiermee is het mogelijk IOS apparaten, zoals een iPhone of een iPad, te laten communiceren met de KNX-installatie. De gerealiseerde cases tonen aan dat de opzet van het project zeker geslaagd is en dat verdere uitbreiding en ontwikkeling zeker mogelijk is.