Inloggen NLFR

KNX Innovation Award 2019 voor Politiekantoor Kortrijk

Het project ‘Nieuw politiekantoor De Drie Hofsteden te Kortrijk’ heeft de prestigieuze KNX Innovation Award 2019 in de wacht gesleept. Het nieuwe politiekantoor De Drie Hofsteden is sinds vorig jaar de thuisbasis van de politiezone VLAS, waar alle operationele diensten van deze politiezone in ondergebracht zijn.

20191028 074722 Het nieuwe politiegebouw bevat naast voldoende kantoorruimte onder meer verhoorlokalen, een cellencomplex, lokalen voor monitoring van het cameranetwerk en andere faciliteiten om de werkzaamheden van de aanwezige werknemers goed te ondersteunen. 

Smart building
In dit complex worden de aanwezige technieken en installaties via het JUNG KNX-gebouwbeheersysteem gestuurd. Zo wordt het gebouw tot een Smart Building omgetoverd op zowel energetisch als functioneel vlak. De studie van de elektrotechnieken werd uitgevoerd door Ingenieursbureau ISTEMA. De installatie gebeurde door de EEG Groep waarbij de firma SUMI als integrator van het JUNG KNX-systeem fungeerde. Architectenbureau Goedefroo + Goedefroo Architecten opteerde voor het schakelmateriaal van het JUNG design LS 990 in alpine wit met accenten in Les Couleurs® Le Corbusier.

Automatische aansturing installaties
De JUNG KNX-installatie, die als ruggengraat van het gebouw fungeert, staat onder meer in voor de sturing van de verlichting via schakelactoren en DALI-gateways. Dit gebeurt met behulp van wel 373 aanwezigheidsmelders in functie van een rationeel energiegebruik en optimaal comfort door het gebruik van daglichtregeling. De buitenverlichting wordt via een klok en het JUNG KNX-weerstation aangestuurd. Het gebouw is verder uitgerust met 120 CO2-detectoren die zorgen voor een optimaal binnenklimaat waarbij het warmen, koelen en ventileren automatisch worden geregeld.

Overzicht energieverbruik
In de verhoorlokalen en de cellencomplexen zijn anti-agressie drukknoppen geïnstalleerd om te kunnen waarschuwen wanneer assistentie gewenst is. De zonwering wordt automatisch aangestuurd op basis van de zonne-instraling en windsnelheid. De visualisatie van deze complete KNX-installatie geeft een perfect overzicht van het energieverbruik en alle relevante parameters in functie van een perfect gebouwbeheer.

Winnaar KNX Innovation Award
Bij de evaluatie van de projecten beoordeelde de jury de complexiteit, de KNX-integratie met andere systemen en het innovatieve karakter van elk project. Op basis hiervan kwam het project ‘Politiekantoor Kortrijk’ als winnaar van de KNX Innovation Award 2019 uit de bus. Als exclusief verdeler van het JUNG KNX-gebouwenbeheersysteem voor de Belgische markt kan Stagobel met trots melden een bijdrage tot het slagen van dit project te hebben geleverd.